Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιπρόταση ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία

Την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας παρουσίασε ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Λαζαρίδης η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει:
- για όσους είναι πάνω από τα 50 εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρουν δουλειά αλλού
- για όσους είναι από 40 έως 50 δύο τριετίες και
- για όσους είναι 30 έως 40 μια τριετία.
Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.
Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, η πρόταση της ΝΔ είναι πιο αποτελεσματική από αυτήν της κυβέρνησης, και επιτυγχάνει μεγαλύτερες «συνολικές καθαρές οικονομίες κάθε χρόνο για το δημόσιο Ταμείο»
Όπως διευκρίνισε για παράδειγμα, σε μια μέση περίπτωση εργαζομένου με βασικό μισθό 1100 ευρώ η πρόταση της ΝΔ έχει μείωση συνολικού κόστους για το Δημόσιο (άρα και μείωση ελλείμματος) κατά 260 ευρώ το μήνα. Η αντίστοιχη μείωση για την κυβερνητική πρόταση είναι μόλις 166 ευρώ το μήνα για τον πρώτο χρόνο και 208 ευρώ το δεύτερο χρόνο, ενώ και τα δύο πρώτα κρίσιμα χρόνια η πρόταση της ΝΔ επιφέρει μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος, ακόμα κι αν ληφθούν υπ όψιν οι αποζημιώσεις απολύσεων.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι αφού απέρριψε, στην αρχή, την πρόταση της ΝΔ στη συνέχεια την υιοθέτησε και «αφού την υιοθέτησε την κακοποίησε».
«Αντί για θεσμό αποτροπής των απολύσεων, την έκανε προθάλαμο απολύσεων. Ανέλαβε, μάλιστα, και συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην Τρόικα. Και τώρα -όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής- διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει εκείνα που δεσμεύτηκε», παρατήρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να μείνει η ανωνυμία σαν δικαίωμα
η σοβαρότητα πρέπει να γίνει υποχρέωση