Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Λεφτά τέλος για ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Λεφτά τέλος για 234 οργανισμούς και φορείς του δημοσίου.

Κλείνουν οι κάνουλες για όσους δεν απέστειλαν μέχρι τις 12 Μαρτίου οικονομικά στοιχεία.
 Με διακοπή της καταβολής επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό τιμωρούνται άμεσα 234 οργανισμοί και φορείς του δημόσιου τομέα, ανάμεσά τους και πολλοί της Θεσσαλονίκης, που δεν απέστειλαν μέχρι τις 12 Μαρτίου

στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία προϋπολογισμού, απολογισμού, ισολογισμού και ληξιπρόθεσμων οφειλών για τον μήνα Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δημοσιοποιεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα χρέη του κράτους προς τρίτους έφθασαν τα 4,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2010 σε ταμειακή βάση άγγιξε το 10% του ΑΕΠ. Όμως τα στοιχεία που απέστειλε στις Βρυξέλλες η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι το έλλειμμα σε δημοσιονομική βάση υπερέβη το 10% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι μεγαλύτερο τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ από αυτό που προέβλεπε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο με τον προϋπολογισμό του 2011.


Σε πλήρη κατάλογο που ανήρτησε χθες στο διαδίκτυο το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται τα ονόματα 234 οργανισμών και φορέων του δημοσίου, οι οποίοι δεν απέστειλαν τον Μάρτιο στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση τον Φεβρουάριο. Στους μη συμμορφωθέντες οργανισμούς και φορείς περιλαμβάνονται:
- Μεγάλες εταιρείες του δημοσίου, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΕΒΕ), ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ ΑΕ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ ΑΕ), η υπό κατάργηση Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ ΑΕ) και η Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ.
- Φορείς και αρχές, όπως το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
-  Δημοτικές επιχειρήσεις, όπως η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθήνας, που είναι ο φορέας λειτουργίας του σταθμού 9,84, και η Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του δήμου Αθηναίων, η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής ανάπτυξης Αθηνών, ο Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
-  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ΤΕΙ, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Χαλκίδας και η Φοιτητική Λέσχη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
- Φορείς εποπτευόμενοι από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ ΑΕ), η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Γουλανδρή, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Βορρέ, το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας και το Εθνικό Στάδιο Καυταντζόγλειο Θεσσαλονίκης.
- Οργανισμοί και Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Ξεχωρίζουν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και 35 νοσοκομεία, στα οποία περιλαμβάνονται: τα Γενικά Νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου, Άργους, Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Σπάρτης, Μολάων, Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστενών, Πάτρας, Αιγίου, Καλαβρύτων, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Ληξουρίου, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Φιλιατών, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Σητείας, το Νοσοκομείο Πάτρας “Άγιος Ανδρέας”, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Χατζηκώστα”, το Νοσοκομείο Παίδων “Καραμανδάνειο” Πάτρας, το Ειδικό Νοσοκομείο Θώρακος Ν.Δ. Ελλάδος και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
- Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το Ταμείο Πρόνοιας-Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας, το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Τραπέζης Πίστεως, ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, το Ταμείο Αυτασφάλειας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και η Υγειονομική Υπηρεσία Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στους 234 οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που δεν απέστειλαν τα ζητούμενα από το Γενικό Λογιστήριο στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση θα επιβληθεί η ποινή της διακοπής της κρατικής επιχορήγησης.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση:
α) Μετά την παρέλευση 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των στοιχείων, εάν εξακολουθεί να μην υπάρχει συμμόρφωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο στον πρόεδρο ή τον γενικό διευθυντή, κατά περίπτωση, ίσο με 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής του για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.
β) Μετά την παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας, εφόσον εξακολουθεί να μην υπάρχει συμμόρφωση, το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.


•Ποιοι φορείς της Θεσσαλονίκης δεν έδωσαν λογαριασμό
•Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τεχνών και Άθλησης Δήμου Θεσσαλονίκης
•Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Δήμου Θεσσαλονίκης
•Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δ. Θεσσαλονίκης
•Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας Αρωγής Καλαμαριάς
•Δημοτική Εμπορική και Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς ΑΕ
•Δημοτική Επιχείρηση Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας Καλαμαριάς
•Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
•Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
•Εθνική Γυμναστήριο Μίκρας
•Εθνικό Στάδιο Καυταντζόγλειο Θεσσαλονίκης
•Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Θεσσαλονίκης "Ο Άγιος Παντελεήμων"
•Εταιρεία Σπαστικών Β. Ελλάδος
•Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Θεσσαλονίκης "Ο Μελιτεύς"
•Ιπποκράτειο Νοσοκομείο


4, 6 δισ. ευρώ τα “βερεσέδια” του δημοσίου

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:
1) Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση έκλεισε το 2010 στα 22,795 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 9,9% του ΑΕΠ.
2) Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τρίτους (προμηθευτές κτλ.) διαμορφώθηκαν στα 4,647 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2011. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νομικά πρόσωπα) ανήλθαν σε 4,062 δισ. ευρώ (από 4,52 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου), ενώ οι οφειλές της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργείων και περιφερειών έφθασαν στα 585 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των χρεών τα 1,474 δισ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις των νοσοκομείων που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2010 και τον πρώτο μήνα του 2011, δεδομένου ότι οι οφειλές τους για την περίοδο 2005-2009 εξοφλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η πορεία πάντως των χρεών προς τρίτους δείχνει ότι το δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, στερώντας σημαντική ρευστότητα από την αγορά, σε μία κρίσιμη περίοδο που η μία επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι 208 οργανισμοί και φορείς του δημοσίου (δηλαδή το 23% του συνόλου ή περίπου ένας στους τέσσερις) δεν έδωσαν τον Φεβρουάριο στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση τον μήνα Ιανουάριο του 2011, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και στην ακριβή αποτύπωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που παρακολουθεί η Eurostat.
Από το σύνολο των 892 φορέων (ήταν 1.601 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, δηλαδή πριν από τις συγχωνεύσεις ΟΤΑ που έγιναν με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” την 1-1-2011) έδωσαν στοιχεία για τον Ιανουάριο οι 684. Δηλαδή το 77% των φορέων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τις οφειλές του δημοσίου και την οικονομική κατάσταση των φορέων του.
Πηγή εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να μείνει η ανωνυμία σαν δικαίωμα
η σοβαρότητα πρέπει να γίνει υποχρέωση